Mijn naam is Loret Karman en ik sta aan het hoofd van breiacademie De Amsterdamse Steek. Dat ik de school aanduid met academie verraad mijn ambitie: handbreien en verven op academisch niveau. Studeren, onderzoeken, vergelijken, beschrijven en de namen noemen van degenen op wiens schouders wij staan, vind ik belangrijk.

Ik kom uit een familietraditie waar zelf maken een gewaardeerde competentie was en heb leren breien toen wij naar Nederland verhuisden. Op dat moment was ik 10 jaar oud en al dol op mijn handwerkende tantes. In de jaren 70 ben ik opgeleid in het vakmanschap door Nel Rol, Fenny Nijman, Wooz Lutz en Miep Spee. Sinds die tijd ben ik blijven studeren en ontwikkelen in zowel verven van textiel als in handbreien. Ik heb alle jaren tussen mijn opleiding en het starten van De Amsterdamse Steek een eigen atelier gehad, waarin ik soms kleine producties in samenwerking met anderen maakte. Mijn maatschappelijke loopbaan verliep tot mijn 50e verjaardag via een ander spoor. Zo heb ik iets te maken gehad met jeugd, beleid en innovatie, met de veiligheid van de binnenstad van Amsterdam en met de herstructurering van het volwassenenonderwijs. De liefde voor textiel en het maken verdween echter nooit en werd eigenlijk juist steeds sterker.

In de jaren negentig kreeg ik kinderen en ik verdiende met het werk wat ik deed veel meer dan ik ooit met mijn liefde voor ambacht en kunst zou kunnen. Onze drie kinderen kwamen voort uit een lesbische relatie, en daarom lag er een taak. Het bleek onmogelijk om voor de tweede moeder een (juridische) relatie met haar kinderen te realiseren. Wij pakten de handschoen op en hebben, samen met een vriendenstel, een proces tegen de Staat der Nederlanden gevoerd. Dit proces is tot en met de Hoge Raad gevoerd en resulteerde in een politieke lobby die uiteindelijk tot een wetswijziging leidde. Tegelijk met het mogelijk maken van adoptie door homoparen werd ook het homohuwelijk opengesteld. Het grootste wapenfeit wat wij ooit behaalden.

Waarom ik dit in mijn profiel schrijf? Om te illustreren waarom ik het belangrijk vind om een school te runnen waar iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt. Waar regels zijn om alles werkbaar te maken, maar ruimte is om de vrijheid te zoeken die jij nodig hebt om je te ontwikkelen binnen de school.

Voor mij horen de kleuren van cultuur, mensen en natuur in Papua (waar ik geboren ben) en op de Antillen (waar ik opgroeide) tot mijn eerste herinneringen. Dat de relatie van Nederland met Papua en de Antillen er een is waar door uitbuiting veel pijn is veroorzaakt, is iets waar ik van jongs af aan mee geconfronteerd werd. Dat je als wit meisje met hoogopgeleide ouders wat stevige privileges meegekregen heb, realiseer ik me iedere dag.

Op dit moment word ik betrokken, door zowel ontwerpers als musea, bij het onderzoek en de uitvoering van projecten waarbij het verven van kleine oplages en het breien van eenmalige stukken aan de orde is. Ik sta aan het hoofd van breiacademie De Amsterdamse Steek, waar op alle niveau’s wordt lesgegeven over breien en verven. De overdracht van vakkennis en het motiveren van studenten om boven zichzelf uit te stijgen in hun werk is voor mij even belangrijk als het blijven ontwikkelen van mijn vaardigheden in dit vakgebied.

Alle lesmaterialen en pakketjes worden iedere week gemaakt en samengesteld door mijn ongelooflijk belangrijke team van “draaimeisjes”. Seva Maartense en Nicoline Lint komen iedere dinsdag bij elkaar om, met heel veel kopjes thee erbij, samen bolletjes te draaien en alle routineklusjes achter De Amsterdamse Steek te doen.

Rita Huijink is mijn breimaatje met wie ik samen De Amsterdamse Steek ben gestart. Rita heeft zich na een aantal jaar teruggetrokken omdat haar andere werk haar aandacht vroeg. Zij heeft het fantastische programma 'historisch breien' opgezet. Er wordt nog regelmatig naar het programma gevraagd, maar het wordt op dit moment niet bij De Amsterdamse Steek uitgevoerd. Rita bedacht de naam van onze school. De Amsterdamse Steek huist in een gebouw dat omgeven wordt door architectuur van De Amsterdamse School. Ons logo is ontworpen in een lettertype en kleurschema wat in de hoogtijdagen van deze stijl populair was.

 

Heb je een vraag, opmerking en/of verbeterpunt voor De Amsterdamse Steek? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We zijn heel dankbaar voor al jullie input, omdat we daarvan kunnen groeien.

 

 

Eerdere Projecten:



© 2017 - 2024 De Amsterdamse Steek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel